Foredrag om den sjøsamiske dialekten

Miniseminar på Alta samiske språksenter

Foredragsholder Marit Breie Henriksen har forsket på den sjøsamiske dialekten i Altafjord-området. Under Alta Sami Festival holder hun et miniseminar omkring funnene i hennes forskning.

Den sjøsamiske dialekten.jpg

 

 

Alta samiske språksenter er medarrangør av Alta Sami Festival og i den forbindelse ønsker vi å sette tilby ett miniseminar om den sjøsamiske dialekten i Altafjorden. Seminaret arrangeres på språksenteret, på Álttá Siida, mandag 9. februar. Arrangementet er startskuddet for Alta Sami Festival som arrangeres fra 9. - 15. februar i Alta.

Foredragsholder er førstelektor i samisk språk ved Samisk høgskole i Kautokeino, Marit B. Henriksen. Henriksen er oppvokst i Komagfjord i Alta kommune. Hun er utdannet allmennlærer ved Samisk Høgskole. Hun har senere tatt hovedfag i samisk språk, og jobber nå med doktorgrad hvor hun forsker på den sjøsamiske dialekten i Altafjord-området. Henriksen har også publisert vitenskapelige artikler og annet materiale om samiske stedsnavn.

- Henriksen var i høst foreleser for de som deltar på nybegynnerkursene våre. Vi og studentene var så fornøyd med Henriksens forelesning, at vi nå ønsker å tilby dette til ett større publikum. Derfor åpner vi dørene på språksenteret, og arrangerer ett miniseminar om den sjøsamiske dialekten i Altafjorden, i det området som Henriksen har som forskningsområde, sier daglig leder Sara Viktoria Andersen

Altas samiske språksenter har som formål å synliggjøre områdets sjøsamiske historie og lokale samiske tradisjoner, og har siden etableringen i 2006 jobbet med å dokumentere og samle inn sjøsamisk dialekt materiale og samiske stedsnavn i og rundt Alta.

Ett av Altas samiske språksenterets største prosjekter i dag er dokumentering av samiske stedsnavn i Alta og Kvalsund kommune, med finansiering fra både Sametinget og Norsk kulturråd.

- Så det er med glede at vi kan tilby dette seminaret, og ønsker alle interesserte hjertelig velkommen til Alta Siida, avslutter hun.

Arrangementet finner du også på facebook:

https://www.facebook.com/events/396259673875959/?fref=ts