Samisk filmkveld med dokumentaren "Fargene og livet"

Dokumentar om alkoholiker Amund Anti. Etter filmen blir det en samtale om temaet

Under Alta Sami Festival vil arrangørene vise filmen «Eallin ja ivnnit»/»Fargene og livet» lagd av Harry Johansen. Dette er en sterk og nær historie om Amund fra Karasjok som bærer en kunstnerdrøm og en kamp mot sin alkoholiserte fortid.

Pressebilde%20Fargene%20og%20livet.jpg
FARGENE OG LIVET: Amund Antis kunsttalent har aldri fått blomstre, fordi rusen tok overhånd. Pressefoto

Dette skjer onsdag 11. februar kl.19.00 til 21.00 på Aurora kino under festivaluken.

 

Filmen handler om Amund Anti som har vært tung alkoholiker nesten hele sitt liv. Det har vært mange som han og de fleste er borte nå. Han har nok levd et mørkt og hardt liv. Lyset i Amunds liv har alltid vært kunsten. Kampen mellom mørket og lyset tar aldri slutt.

 

–       Alta Sami Festival har alltid hatt samisk film i sitt program. I år presenterer vi en veldig sterk film om Amund Anti lagd av Harry Johansen.  Filmen tar opp et vanskelig tema, nemlig rusmisbruk og deres hverdag, tapte drømmer, men også håp om å realisere drømmer selv om livet tok en vending som var vanskelig å snu, sier festivalkoordinator Inger Elin Utsi.

I over 2 år har Harry Johansen jobbet med filmen og blitt kjent med Amunds lyse kunstnerdrøm og hans konstante kamp mot rusens mørke. Det skaper et spesielt forhold mellom den som lever dette livet og filmskaperen som dokumenterer det.

–       Jeg så filmen under Nordkapp filmfestival og ble veldig berørt av filmen og dets tema. Alkoholisme og alkoholikere er et tema som er vanskelig å snakke om. Men som festivalarrangør så tar vi dette på alvor og vil derfor etter filmen ha en samtale, ledet av dosent ved UiT Norges arktiske universitet Jan Erik Henriksen, sier Utsi.

Det er invitert deltakere til samtalen fra Alta kommune og andre aktører som møter rusmisbrukerne daglig. Filmskaper Harry Johansen og Amund Anti vil også delta i  denne samtalen. Tema blir hvordan rusbrukere har det, enten det er i Sapmi eller Alta, hvordan er det for pårørende og er det forskjell på samiske og andre rusmisbrukere i Finnmark.

–       Det skal være en åpen samtale med ulike perspektiver, der man ønsker å høyne forståelsen for rusmisbrukere og deres omgivelser, sier Utsi.

Også publikum vil få anledning til å spørre og delta i samtalen som varer om lag 1 time. Selve filmen varer i 40 minutter.

-        Filmen ble vist sist helga under den samiske filmfestivalen Skabmagovat i Inari i Finland og responsen var stor. Faktisk var visningen utsolgt, sier Utsi.

Billetter kan kjøpes via Aurora kino og billettpris vil være 80 kroner. 

–       Vi har lagt av sal 1 og håper mange kommer for å se denne filmen, som jeg personlig sterkt anbefaler, sier Utsi. 

 

 INFORMASJON OM FILMEN: 

 

 

Tittel: Ivnnit ja eallin/Fargene og livet

 

 

Billettpris: 80 kroner - her kan du kjøpe billetter 

 

http://alta.aurorakino.no/billetter-og-program/?D=11-02-2015

 

 

Tidspunkt: 11. februar 19.00 -21.00

Aurora kino, sal 1

 

Regissør: Harry Johansen

Produsent: Govas AS 

Lengde: 40 minutter

 

Språk:

Samisk og norsk

Filmen er tekstet